Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Sinterklaas

5 december 2022

VANDAAG IS HET ‘SINTERKLAAS’

 

Wie is ‘Sinterklaas’
Sinterklaas (oftewel Sint-Nicolaas, Sint of Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het Sinterklaasfeest dat op 5 december in ons land wordt gevierd. Op 6 december wordt het in België gevierd. Op 6 december is de Sint zelf jarig. Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, die in de 3e eeuw na Christus leefde. Het personage Sinterklaas is een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op de schimmel genaamd Amerigo en heeft helpers, heel veel helpers. Ze heten allemaal ‘Piet’.

 

Het ontstaan van het Sinterklaasfeest:
De huidige viering van het sinterklaasfeest komt voort uit het prentenboekje ‘Sint Nikolaas en zijn knecht‘ uit 1850 van Jan Schenkman. Het volksfeest zelf heeft een veel oudere oorsprong, die zeker teruggaat tot de middeleeuwen.

 

Het ontstaan van het schoentje zetten, warme chocolademelk, banketletters en ‘wie stout is krijgt de roe’:
Het schoentje zetten is het oudste Sinterklaas traditie. Wij doen dat in Nederland al vanaf de 15e eeuw. De armen zette in de kerk hun schoen en de rijke burgers stopte daar geld in dat weer onder de armen werd verdeeld.
In de 16e eeuw zetten de kinderen hun schoentje in de woonkamer. Zij vulden dit met haver en stro. ‘s Avonds laat vervingen de ouders dit door appels, koeken, rozijnen of geld, snoep en cadeautjes.
Vanaf de 18e eeuw werden dranken als warme chocolademelk en gekruide wijn geschonken.
Vanaf de 19e eeuw banketletters en stoute kinderen, vaak jongens, vonden in hun schoentje vaak een roe of zakje zout.

Het schoentje wordt gezet tot aan het Sinterklaasfeest.

 

De Knipoog van Bonteboel 😉
Ik heb een dochter van 10. Ze gelooft niet meer, maar wat hebben wij genoten van haar al die jaren. De verhalen die je haar wijs kunt maken. Een draai die je ergens aan moet geven als ze weer iets gehoord heeft. Geluidjes buiten op het dak … En dan zeggen dat Sinterklaas heel dichtbij is. En op pakjesavond hysterisch de zak met cadeaus uitpakken.

 

Fijne Sinterklaas !!!

 

#bonteboel #bonteboelillustraties #bonteopdrachten #thema #themasinterklaas #sinterklaas #dagvan #dedagvan #daysoftheyear #sintnicolaas #piet #sint #sintenpiet

Gegevens

Datum:
5 december 2022
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , ,